Hrvatski English


O pasmini Jack Russell terrier, JRT

Porijeklo: Australia
FCI: Grupa 3, Sekcija 2 (FCI- 345)
AKC: Terrier Group
Težina: 4 - 7 kg
Visina: 25 - 30 cm (idealna)
Životni vijek: 13 - 14 godina

Jack Russel terijer je nastao u Engleskoj tijekom 19. st. zahvaljujući naporima velečasnog Johna Russella. On je razvio vrstu foksterijera koja ce odgovarati njegovim potrebama, odnosno psa koji ce trcati s njegovim lisicarima i prikradati se kako bi istjerao lisice i drugu divljac iz njihovih jazbina. Razvila su se dvije varijante sa slicnim standardima, osim razlika koje se uglavnom odnose na visinu i proporcije.

Viši pas, zdepastije grade poznat je kao Parson Russell terijer, dok je niži, nešto izduženiji pas poz nat kao Jack Russell terijer.

Jack Russell terijer je mali pas visine do 30 cm i težine do 6 kg koji je u povijesti korišten u lovu na sitnu divljač, a danas uglavnom pas za pratnju. S obzirom na karakteristike dlake, postoje dva tipa - oštrodlaki i kratkodlaki.

Dlaka je pretežno bijele boje, sa smeđim ili smeđe-crnim "flekama" po glavi i ledima ili repu. Tijelo je mišićavo i čvrsto, što mu omogućava dovoljno snage za iskopavanje i izvlačenje lovine koja se nalazi ispod zemlje ili u rupama.

Prema karakteru, ovi su psi izuzetno srčani, živahni, neovisni, ponekad tvrdoglavi, stoga im je potreban čvrst odgoj i dosta pažnje. Ukoliko nije ispravno odgajan od najranije dobi i ukoliko mu ne pružite dovoljno pažnje i kretanja , zbog "terijerskih osobina" Jack Russell terijer može postati neposlušan, sklon neprestanom lajanju bez posebnog razloga, preskakivanju ograde i bježanju od kuće, iskapanju rupa gdje god stigne i slično. Ovi su psi inteligentni i vole učiti pa ga, uz malo upornosti, možete naučiti raznim trikovima.

Kako bi se dobro slagali s malom djecom, potrebno ih je postepeno upoznavati, ali se uglavnom dobro slažu..

Iako su rastom mali,ovi su psi izrazito teritorijalni i neustrašivi, ne toleriraju uljeze i neće ustuknuti ukoliko dođe do sukoba sa većim psom. Ako ih se pravovremeno socijalizira i ispravno odgoji, mogu se dobro slagati s ostalim psima, iako nisu isključene epizode ispoljavanja agresivnog ponašanja između jedinki istog spola. Ovakvo se ponašanje ne smije tolerirati!

U odnosu sa drugim kućnim životinjama, pogotovo prema kunićma, mačkama, hrčcima, zamorčićima, te ostalim vrstama malih ljubimaca, uglavnom su nepredvidljivi jer imaju izražen lovački instinkt pa ih doživljavaju kao potencijalnu lovinu. Iz tog razloga, potrebno ih je postepeno privikavati na te životinje, kako biste im osigurali miran suživot.


20.09.

Trenutno nemamo štenad na prodaju.